Merit Hemmingson - Musiker, låtskrivare, kompositör

Om Merit Hemmingson

Bio in English

Född i en liten bondby i Åre kommun. Jämtland. Musik-freak sedan jag kläcktes. Började med dragspel vid fyra och piano vid sju års ålder. Spelade mej igenom hela skol- och gymnasietiden i Östersund och tyckte plugget va pest. Mentalt var jag nån helt annanstans - i Musikens o Jazzens underbara värld.

Direkt efter studenten flyttade jag till Stockholm och hängde på Nalen mest varenda kväll. Min plan var att gå i Oscar Petersons jazzskola i Toronto, men istället lockade en manager mej att först åka över och plocka ihop ett band för att turnera i Sverige. Hastigt och lustigt åkte jag över till New York. Besökte jazzklubben Birdland nästan varje kväll och fick bl.a. sitta in med Miles Davis´ band på Village Vanguard. Både Joe Zawinul och Lalo Shifrin gav mej lektioner. Jazz, jazz och åter jazz… I New York bildade jag ett band med fyra kvinnliga svarta musiker på altsax, trumpet, bas och trummor och mej själv på piano. Vi turnerade i Sverige drygt ett halvår, ”Merit H. and her Girl Stars”.

Merit Hemmingsons Kvintett (Trumpeten 1963)

Lämnade jazzscenen och mötte sedan Hammond B3. Det blev Kärlek vid första ögonkastet, och på den vägen är det. Min första skiva gjordes 1967 med mitt band Meritones.

I början av 70-talet spelade jag in tre album med tolkningar av svensk folkmusik, producerade av Bengt Palmers, som alla tre blev guldskivor, Huvva, Trollskog och Bergtagen och ett dubbelalbum med Beppe Wolgers, Det for två vita duvor. Det var något helt nytt då – att harmonisera o rytmisera gamla folklåtar i pop- och jazzdräkt. Samtidigt turnerade jag med ”Folkmusikgruppen” - orgel, fiolspelmän, bas och trummor. Denna period var en viktig milstolpe i mitt liv.

Efter det utforskade jag mången oprövad musikalisk mark under åren, även med synthesizers.
Men därefter drogs jag tillbaka till rötterna och orgelspelandet igen. Ett samlingsalbum ”Merit – Queen of Swedish Hammond Folk Groove” med material från 1970-talet initierades av Ola Salo o Martin Axén i The Ark och släpptes 2005. Sedan kom albumet ”Touch” med kör, där grunderna spelades in på orgeln i Dala Järna kyrka.

I och med flytten till Gotland, fick jag ett nytt underbart musikliv.

”EQ” släpptes i början av 2011, baserad på svenska folklåtar och eget material. Producerad av Tobias Fröberg. Inspelad i Sandkvie Studio i Visby.

Medan jag arbetade med hyllningsplattan till pianisten Jan Johansson fick jag Jan Johansson-stipendiet. ”Hommage till Jan” släpptes sedan 2014. Den inspelades och producerades av Tobias Fröberg i hans studio i Viklau på Gotland.

Turnéer med trumslagaren Ola Hultgren.

Mottog Årets Hederspris på Folk & Världsmusikgalan 2016.

Mitt album MERIT med bara eget material 2016.

Invald i Swedish Music Hall of Fame 2017.

Min nya låt och video PEACE for the Planet 2019.

Mottog Ganneviks-stipendiet på 500 000 kronor i kategorin Musik 2019.

Radions "Sommar i P1" 2021

Mitt nya album "Huvva! Vad tiden går" spelades in och kom ut under 2021 - exakt 50 år efter att mitt album Huvva släpptes år 1971! Boom!

Mottog kungamedaljen Litteris et Artibus juni 2022.

Framträdanden och turnéer med "Huvva-bandet" - Anders Norudde, Milton Öhrström o Ola Winkler.

"Huvva! Tredje sviten" släpptes på vinyl senhösten -22.

TV-dokumentären om mej, "Huvva vad tiden går", sändes i SVT2 i december.
Du kan se den här.

lifetime achievement LIFETIME ACHIEVEMENT
Förärats ett fint jazzpris av Riksförbundet Svensk Jazz 2024.

merit